Tvarohová štóla

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Zkuste její zdravější variantu.

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM 🙂

Na 3 malé štóly budete potřebovat

  • 200 g třtinového cukru
  • 175 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžičku mletého kardamonu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 550 g špaldové mouky jemně mleté
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g rozinek
  • 150 g másla
  • práškový cukr

Postup

  1. Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
  2. Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
  3. Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
  4. Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
  5. Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
  6. Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
  7. štóly a hustě posypte práškovým cukrem.

Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.

Dobrou chuť!

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google