Zelňačka s restovanými žampiony a zakysanou smetanou

Verze zelňačky, u které nepotřebujete žádná uzená masa či klobásy. Díky ochuceným a orestovaným žampionům v kombinaci se zakysanou smetanou má polévka spoustu chuti a šmrnc...👍

Zelí kupuji různé, vždy se snažím vybrat zelí co nejlepší kvality a zelí bez konzervantů. Některé značky mají zelí tužší a hrubší, jiné zase drobné. Do polévek mi vyhovuje drobnější zelí, které ještě vždy překrájím na drobné kousky.

Při přípravě zelňačky je pak důležité vědět, že se nedoporučuje vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada prababiček 🙂

Množství je na střední hrnec, když potřebuji udělat “kotel”, nebojím se množství zdvounásobit. 🙈

 Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 2 litry vody
  • 2 cibule
  • Něco na zahuštění ( tučná verze jíška, odlehčená verze např. rýžová mouka s vodou, či jiné varianty)
  • Na dochucení sůl, červená paprika, kmín, bobkový list, nové koření)
  • Smetana na zjemnění (tučnost dle preferencí)

Na doladění

  • Žampiony (asi 250 g, v obchodech je to ta malá vanička)
  • Máslo Ghí
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • Hustá zakysaná smetana

 Postup

  1. Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
  2. Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale pevné.
  3. Do polévky vložím na drobno pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
  4. Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Pokud chci zelňačku kyselejší, ještě ji doladím trochou vody ze zelí, která má říz.
  5. Připravím si čerstvou porci orestovaných žampionů nebo jiných hub. Mám na mysli čerstvé houby. Žampiony nakrájím na kousky a na přepuštěném másle je krátce zprudka pár minut restuji. Ochutím je solí, pepřem a drceným kmínem.
  6. Zelňačku servíruji v miskách a do každé porce dám lžíci restovaných hub a trochu zakysané smetany. Hotovo!

Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, vždy je dobrá. 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google