Oblíbené tradiční jídlo rakouské kuchyně, které stojí jen na několika ingrediencích. Kombinace kvalitních fleků, orestované cibulky a dobře ochuceného zelí je osvědčená. V Tyrolsku zelí podlévají bílým vínem, které mu dodá typický šmrnc.
Flíčky se zelím je nám všem známé jídlo z dětství, které se dá připravit ve více variantách. V Rakousku dokonce patří mezi tradiční jídla. Tyrolský recept má jeden zásadní fígl. Přidávají totiž do zelí bílé víno. Talíř fleků pak ještě zdobí zakysanou smetanou a pažitkou.
Doporučuji použít kvalitní bílé víno, které zajistí tu správnou chuť. V tomto receptu se o víno postaralo opět vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Na vinistu mají velmi kvalitní vína za dobré ceny ze všech koutů světa…
Ingredience
350 g velkých vaječných fleků
1/2 hlávky středního bílého zelí (asi 450 g)
2 cibule
3 lžíce másla Ghí
150 ml suchého bílého vína
sůl
pepř
drcený kmín
lžíce husté zakysané smetany a pažitka na ozdobu
Postup
Zelí očistěte, překrojte na půl a nakrouhejte.
V hlubší pánvi orestujte do zlatova na másle Ghí 2 na drobno nakrájené cibule. Přidejte zelí a chvíli restujte.
Zalijte bílým vínem, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Zelí duste pod pokličkou asi 20 minut.
Zatímco se zelí dusí, uvařte si dle návodu fleky a smíchejte je s kouskem másla. Jakmile je zelí měkké, nebo podle vašich představ, přimíchejte fleky.
Každou porci doplňte lžící husté zakysané smetany a ozdobte pažitkou.
TIP č. 1
Suché bílé víno do tohoto receptu si můžete vybrat podle svých představ. Jeden z druhů, který se hodí nejvíc, je Riesling. Doporučuji mrknout na vinisto do sekce suchá bílá vína . A když jsme u toho Rakouska, zaujal mě tam také “Degustační set Rakousko 5+1 zdarma”.
> ☝️Kdybyste měli chuť přeskočit z Rakouska do Itálie, doporučuji vyzkoušet recept pinsa romana.