Ingredience
- 200 g polévkové zeleniny – čerstvá nebo mražená (mrkev, petržel, celer, pórek, cibule, kapusta atd.)
- 2 vejce
- 3 lžíce pohankové krupice
- 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru + další pokud je třeba
- 1/2 lžičky polévkového koření Nesoldík
- Sůl
- Čerstvá pažitka nebo petrželka
Postup
-
V hrnci rozpustím máslo Ghí a vsypu krupici. Na středním stupni restuji několik minut, až krupice zpění. Nesmí se spálit a zhnědnout…
-
V hrnečku si rozkvrdlám vejce a vliju je na krupici. Míchám a vše propojuji dohromady, až se vejce zdrcnou a spolu s krupicí vytvoří malé hrudky.
-
Zaliju horkou vodou a vsypu na drobno nasekanou zeleninu. Když používám polévkovou mraženou, která obsahuje větší kusy, posekám je v malém robotu…
-
Polévku dochutím polévkovým kořením bez soli a glutamanu (Nesodlík) a osolím podle potřeby. Vařím do změknutí zeleniny asi 15 minut.
-
Na závěr doladím hustotu polévky a pokud je třeba, přidám ještě tekutinu. Vsypu hrst na drobno nasekané petrželky. Hotovo!
TIP č. 1
Každé polévkové koření má jiné složení i sílu. Některé obsahuje i mnoho soli…Já používám Nesoldíka, což je Davídkovo nejprodávanější koření. Je bez soli, takže jím můžete polévku ochutit i malým dětem a dosolit až podle potřeby. Nepřežeňte to ovšem s množstvím. Na tuto polévku bohatě stačí jen půl lžičky…
TIP č. 2
Pokud jste dosud krupicovou polévku dělali z tradiční pšeničné krupice a chcete vyzkoušet tu pohankovou, jděte do toho. I když na tento recept potřebujete jen 3 lžíce, najde u vás v kuchyni uplatnění. Je z ní třeba vynikající a chutí jemná krupicová kaše.
> ☝️Další rychlá polévka se zeleninou? Doporučuji vyzkoušet také tuto vločkovou polévku se zeleninou