Ingredience
- Zralá rajčata
- Okurka
- Červená cibule
- Barevná paprika – žlutá, červená, oranžová…
Na zálivku
- Olivový olej
- Citronová šťáva nebo ocet (červený vinný nebo jablečný)
- Sůl, pepř
- Koření Bulharsko
- Pro zjemnění a vyladění chuti může být i sladká ingredience jako neutrální sirup či med
Postup
-
Cibuli oloupu, překrojím na půl a pak na jemné proužky. Rajčata, okurku i papriku nakrájím na podobně velké kousky.
-
V misce si připravím zálivku. Množství udělám podle celkového množství zeleniny. Když si dělám 1 porci, dávám asi 2 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu nebo tam cáknu ocet, osolím, opepřím a promíchám s půl lžičkou Bulharska.
-
Zeleninu promíchám se zálivkou a ideálně nechám alespoň půl hodinky odležet.
-
Salát dám do větší misky a nahoru rozdrobím kvalitní Balkánský sýr.
Když si salát dávám jako hlavní jídlo, přikousnu k němu nějaké pečivo. Kváskovou bagetku nebo opečený chléb.
TIP č. 1
Šopský salát má mnoho variant. V některých oblastech se do něj přidávají i olivy. V Šopáku mi nejlépe sedí ty fialové “Kalamata”. Co se týče sýru, vybírám ráda pravý balkánský sýr, který kromě kravského mléka obsahuje i ovčí nebo kozí. Kombinace jsou různé…
TIP č. 2
V receptu jsem použila koření Bulharsko. Dodá totiž šopskému salátu jedinečnou autentickou chuť. Jedná se vlastně o směs s tradičním názvem ŠARENA SOL, která je jednou z nejtradičnějších bulharských kořenících směsí. Používám ji nejen do zálivky, ale i na mnoho jiných jídel v balkánském stylu. Autentickou chuť dodá bramborám, zelenině, masu, rybám, kuskusu…Naposledy jsem ji použila do nemasových kuliček z pečeného lilku a fazolí Adzuki. A perfektní!
> ☝️Další tip na salát? Doporučuji vyzkoušet tento salát s kuřecím masem a jogurtovou zálivkou