Vajíčková pomazánka se dá vymyslet na tisíc způsobů. Zde na webu už je třeba:
Teď jsem vařená vejce poprvé zkombinovala s tresčími játry a výsledek je perfektní. Tresčí játra jsou z nutričního hlediska pozoruhodná, především pro vysoký obsah Omega 3, vit. A a D. Vyplatí se je v rámci pestrosti zařadit do jídelníčku a pomazánka je jeden z praktických způsobů.
Ingredience na 1 misku pomazánky
- 1 balení tresčích jater ve vlastním oleji (115 g)
- 2 až 3 vejce vařená na tvrdo
- 1 menší červená cibule
- 1 kostička čerstvého sýru typu Lučina (100 g)
- 1 lžíce majonézy na dochucení
- Sůl, pepř
- Dle chuti čerstvé bylinky jako petržel, pažitka, řeřicha…
Postup
-
Tresčí játra slijte. Olej nevyhazujte, ale nechte si ho na použití později. Je nutričně hodnotný. Tresčí játra rozmačkejte vidličkou. Vejce nastrouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na drobno.
-
V misce lžící rozmíchejte lučinu, přidejte rozmačkaná tresčí játra, nastrouhaná vejce a cibuli. Dochuťte solí, pepřem a lžící majonézy. Dle chuti přidejte čerstvé bylinky. Hotovo!
TIP č. 1
Když tuto pomazánku dělám pro slavnostní příležitost na jednohubky, dělám ji vždy o něco hutnější a přidávám do ní koření na pomazánky od Davídka. Tato směs obsahuje mimo jiné petržel, česnek, cibuli a kurkumu. Díky tomu je pomazánka chuťově výraznější a jedinečná.
TIP č. 2
Pokud vám nevadí hrubší struktura pomazánky, skvěle se místo Lučiny či smetanového sýra hodí také sýr cottage.
> ☝️A když v receptu zazněla ta Lučina, kam ji ještě použít? Doporučuji tyto Těstovinky od maminky s krémovou omáčkou z Lučiny