Recept

Křupavé celerové řízky s lepenicí

Křupavé řízky, jejichž základ tvoří zdravý celer. Skvěle k nim sedne tradiční bramborová příloha "lepenice". Atraktivní jídlo plné chuti si můžete užít i bez masa.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Recept ve zkratce. Uvaříte do poloměkka plátky celeru v malém množství ochucené vody, vychlazené je pak obalíte a opečete na tuku z obou stran do zlatova.

U tohoto receptu nebudu psát přesné množství ingrediencí ani porcí. Jednoduše si vše přizpůsobte, kolik toho chcete dělat.

Na 1 běžnou porci dávám 2 větší půlkolečka celeru.

Ingredience

Na celerové řízky

  • Plátky celeru (Osvědčila se mi max 1cm tloušťka)
  • 1 až 2 vejce (Podle množství celeru)
  • Hladká či jemně mletá mouka (může být i alternativní)
  • Strouhanka na obalení (Druh dle vašeho stylu)
  • Sůl
  • Tuk na smažení

Na lepenici

Doporučuji poměr na 500 g brambor 250 g zelí. Např.:

  • 500 g brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 lžíce přepuštěného másla – Já jsem dala toto české Ghíčko
  • Kousek čerstvého másla
  • 1 cibule
  • Sůl

 Postup

  1. Celer rozkrájím podle jeho velikosti. Velký překrojím na půl, malý nechám v celku. Nakrájím ho na centimetrová kolečka nebo půlkolečka. Odříznu slupku. Plátky celeru vložím do dostatečně osolené vroucí vody a povařím do poloměkka. Trvá to asi 10 minut. Celer musí změknout, aby řízky byly hezky vláčné a měkké. Povařené plátky vyjmuz vody a nechám je vychladnout.
  2. Brambory oškrábu, nakrájím a uvařím v osolené vodě s trochou kmína zcela do měkka. Pak je sliju, rozšťouchám s kouskem čerstvého másla a smíchám s orestovanou cibulkou a na drobno pokrájeným vymačkaným kysaným zelím. Dosolím dle potřeby. Lepenice je hotová.
  3. Plátky celeru ještě trochu osolím a začnu je obalovat. Osvědčilo se mi smíchat vejce s moukou a vytvořit kašičku, ve které namočím celer a ten pak obalím strouhankou. Osmažím na oleji nebo přepuštěném másle do zlatova z obou stran. Hotovo!

 TIPY

  • Když dávám k celerovým řízkům lepenici, ochucuji řízky jen solí. Pokud jako přílohu dávám tradiční bramborovou kaši nebo jen uvařené brambory, celerové řízky ochutím kromě soli také tímto mletým česnekem. Jeho použití je narozdíl od čerstvého česneku rychlé, praktické a chuť jemná.

  • Někdy se mi nechce (nebo nemám čas) restovat do lepenice cibulku. Znáte to. Loupání cibule, krájení, slzy a pozvolné míchání a zlátnutí cibulky. V tu chvíli sahám po své oblíbené směsi Brambůrek, která obsahuje smaženou cibuli, sušenou cibuli, majoránku, kmín, petržel a tak dále. Prostě vše, co raz dva pozvedne chuť brambor do výšin.

> ☝️Další úžasná obalovaná zelenina je tento obalovaný květák pečený v troubě. Vyzkoušejte.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky