Recept ve zkratce. Uvaříte do poloměkka plátky celeru v malém množství ochucené vody, vychlazené je pak obalíte a opečete na tuku z obou stran do zlatova.
U tohoto receptu nebudu psát přesné množství ingrediencí ani porcí. Jednoduše si vše přizpůsobte, kolik toho chcete dělat.
Na 1 běžnou porci dávám 2 větší půlkolečka celeru.
Ingredience
Na celerové řízky
- Plátky celeru (Osvědčila se mi max 1cm tloušťka)
- 1 až 2 vejce (Podle množství celeru)
- Hladká či jemně mletá mouka (může být i alternativní)
- Strouhanka na obalení (Druh dle vašeho stylu)
- Sůl
- Tuk na smažení
Na lepenici
Doporučuji poměr na 500 g brambor 250 g zelí. Např.:
- 500 g brambor
- 250 g kysaného zelí
- 1 lžíce přepuštěného másla – Já jsem dala toto české Ghíčko
- Kousek čerstvého másla
- 1 cibule
- Sůl
Postup
- Celer rozkrájím podle jeho velikosti. Velký překrojím na půl, malý nechám v celku. Nakrájím ho na centimetrová kolečka nebo půlkolečka. Odříznu slupku. Plátky celeru vložím do dostatečně osolené vroucí vody a povařím do poloměkka. Trvá to asi 10 minut. Celer musí změknout, aby řízky byly hezky vláčné a měkké. Povařené plátky vyjmuz vody a nechám je vychladnout.
- Brambory oškrábu, nakrájím a uvařím v osolené vodě s trochou kmína zcela do měkka. Pak je sliju, rozšťouchám s kouskem čerstvého másla a smíchám s orestovanou cibulkou a na drobno pokrájeným vymačkaným kysaným zelím. Dosolím dle potřeby. Lepenice je hotová.
- Plátky celeru ještě trochu osolím a začnu je obalovat. Osvědčilo se mi smíchat vejce s moukou a vytvořit kašičku, ve které namočím celer a ten pak obalím strouhankou. Osmažím na oleji nebo přepuštěném másle do zlatova z obou stran. Hotovo!
TIPY
-
Když dávám k celerovým řízkům lepenici, ochucuji řízky jen solí. Pokud jako přílohu dávám tradiční bramborovou kaši nebo jen uvařené brambory, celerové řízky ochutím kromě soli také tímto mletým česnekem. Jeho použití je narozdíl od čerstvého česneku rychlé, praktické a chuť jemná.
-
Někdy se mi nechce (nebo nemám čas) restovat do lepenice cibulku. Znáte to. Loupání cibule, krájení, slzy a pozvolné míchání a zlátnutí cibulky. V tu chvíli sahám po své oblíbené směsi Brambůrek, která obsahuje smaženou cibuli, sušenou cibuli, majoránku, kmín, petržel a tak dále. Prostě vše, co raz dva pozvedne chuť brambor do výšin.
> ☝️Další úžasná obalovaná zelenina je tento obalovaný květák pečený v troubě. Vyzkoušejte.🙂