U tohoto receptu nechci psát záměrně přesné množství jednotlivých ingrediencí. Ty uzpůsobte množství porcí. Když si dělám směs jen pro sebe, použiju asi 5cm kus pórku, 4 až 5 žampionů podle velikosti a 1 vejce…
Někomu bude příjemnější větší množství pórku, jinému zase hub nebo vajec. Tak jako tak, směs se vždy povede.🙂
Při restování žampionů je třeba nepodcenit koření. Jejich chuť nejlépe podtrhne houbové koření. Mojí nejoblíbenější směsí je koření “Houbař”, protože je bez soli, lepku, glutamanu a obsahuje i pravé hřiby! Koření kupuji ZDE.
Topinky peču klasicky na sucho v topinkovači. Jestli by někoho napadlo ponořit je na pánvi do sádla, tak tento nápad raději rychle zapomeneme.🙂
Ingredience
- Žampiony (zahradní, hnědé, krémové)
- Pórek
- Vejce
- Přepuštěné máslo Ghí nebo vhodný olej
- Houbové koření – ideálně “Houbař”
- Sůl
- Hladkolistá petržel nebo jiné zelené bylinky na ozdobu
- Plátky chleba (druh dle vašeho stylu)
Postup
- Na dostatečném množství přepuštěného másla orestuji na drobná půlkolečka nakrájený pórek. Pozvolna ho restuji několik minut tak, aby změkl, ale nezhnědl.
- Přidám na menší kousky pokrájené houby, opět restuji míchám a ochutím houbovým kořením. Dle chuti osolím.
- Ke konci do směsi rozklepnu vejce. Množství vajec přiměřeně k množství pórku a hub. Krátce promíchám tak, aby vejce zatuhla, ale zůstala vláčná. Hotovo!
- Plátky chleba opeču v topinkovači a nanesu na ně lžící teplou žampionovou směs z pánve. Posypu čerstvými bylinkami.
> ☝️Kam ještě použít žampiony? Vyzkoušejte tuto omeletu z trouby se žampiony, baby špenátem a sýrem
Pochutnejte si!🙂