Luštěniny do rajčatových omáček jsem začala přidávat proto, abych navýšila nutriční hodnotu a sytost omáčky. Mladší dcera nechce nastrouhaný tvrdý sýr, ten přitom bývá v jídle zdrojem bílkoviny.
Řeším to tedy buď tak, že omáčku pojmu ve stylu pesta a smíchám ho třeba s ricottou, nebo do omáčky zapojím luštěniny. Tradičně se nabízí červená čočka, která je rychle uvařená a ladí i barevně. S rajčaty si však skvěle rozumí i fazole adzuki.🙂
Fazole si nejdříve předem uvařím do měkka a když už je vařím, udělám jich více. Hned pak mám základ na další jídla. Uvařené Adzuki můžete využít třeba na tyto kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě nebo na pikantní topinkovou pomazánku nebo na karbanátky.🙂
Ingredience
- 2 plechovky kvalitních sekaných rajčat (1 balení má asi 420 g, nebo mohou být i alternativy jako cherry rajčata ve vlastní šťávě atd.)
- 1 hrnek uvařených fazolí adzuki
- 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku ve skle nebo rajčatové pasty v tubě
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 až 3 stroužky česneku
- Olej vhodný k restování nebo Ghí
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky sušené jako bazalka, oregano, petržel
- Těstoviny k podávání
- Pro sytější variantu a bílkoviny navíc tvrdý vyzrálý sýr (Na fotce mám ovčí Pecorino)
Postup
- Ze všeho nejdříve je třeba si zajistit uvařené fazole adzuki. Ty jednoduše namočím na pár hodin do vody a pak je uvařím do měkka podle návodu. Fazolí dám vždy vařit více a využiji je pak i do dalších jídel.
- Teď už základ omáčky. Na dostatečném množství oleje orestuji na kostičky nakrájenou cibuli. Ještě, než zezlátne, přidám na malé kousky pokrájenou mrkev. Restuji ji společně s cibulí, až chytí barvu. Přidám na drobno pokrájený česnek, párkrát promíchám a hned přidám rajčatovou pastu. Vše opět společně orestuji.
- Do pánve vliju rajčata ochutím solí, pepřem, směsí bylinek nebo oblíbenou směsí koření.
- Pozvolna vařím pod pokličkou 30 minut, aby byla chuť rajčat intenzivní.
- Přidám hrnek uvařených fazolí a společně vařím na mírném stupni dalších 15 minut nebo déle.
- Uvařenou omáčku lze nechat tak, jak je, se strukturou, nebo ji částečně či zcela rozmixovat. Já jsem ji rozmixovala úplně do hladka, protože jsem omáčku dělala pro děti a krémová struktura různých omáček je “více průchozí”.🙂
- Omáčku podávám s těstovinami a doplním lžící na jemno nasekaného tučnějšího tvrdého sýra. Dozdobím zelenými bylinkami. Hotovo!
TIP
Omáčce skvěle sedne i pikantní chuť. Já vždy odeberu část omáčky pro sebe a zakomponuji ještě chilli.
> ☝️A tady je varianta, jak se dají rajčata a fazole pojmout dohromady zase jinak. Vyzkoušejte kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě s rajčatovou omáčkou a těstovinami.🙂 Ať vám jídla chutnají!🙂