Rýži s rajčaty jsem dříve dávala do kombinace při přípravě rýže z trouby, která je zajímavou přílohou v rámci mexické kuchyně.
Z rýže a rajčat ale můžeme velmi snadno vytvořit jednoduché osvědčené jídlo italské kuchyně “Risotto al pomodoro”. Aby byl výsledek takový, jaký má být, je třeba dodržet alespoň tato 3 pravidla.
✔️Vhodný typ rýže na risotto (kulatozrnná, arborio).<br /> ✔️Postupné přidávání vývaru po naběračkách/hrnkách pokaždé, když se tekutina vstřebá.<br /> ✔️Použít vyzrálý tvrdý sýr parmezánového typu. Rozpustí se a vytvoří příjemně krémovou konzistenci. Náhražka v podobě Eidamu či Goudy nefunguje.🙂
Ingredience
- 1 hrnek rýže vhodné na risotto (buď má na obalu napsáno přímo risotto, nebo arborio nebo je kulatozrnná)
- 1 litr vývaru
- 4 až 5 rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
- 50 g parmezánu nebo podobného vyzrálého sýra (Grana padano, Gran Moravia atd.)
- Čerstvé zelené bylinky dle chuti a sezóny (typově se nejvíce hodí italské)
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno, česnek také na drobno. Čerstvá rajčata omyju, překrojím a projedu párkrát v sekáčku, aby byly na jemno nebo rozmixované.
- Cibuli orestuji na tuku až zesklovatí, přidám rýži a také ji krátce orestuji tak, aby se každé zrnko lehce zatáhlo. Stačí pár minut.
- Přidám česnek, krátce promíchám, jen ho nechám rozvonět. Ihned vliju posekaná čerstvá rajčata a 1 hrnek vývaru. Nechám pozvolna vařit bez míchání, dokud se tekutina nevstřebá do rýže.
- Přidám další hrnek vývaru, promíchám a zase nechám rýži pozvolna vstřebávat tekutinu. Takto pokračuji do vypotřebovaní vývaru.
- Odstavím ze zdroje tepla a vmíchám na jemno nastrouhaný tvrdý vyzrálý sýr, který risotto krásně zjemní.
- Do hlubokého talíře dám porci risotta a ozdobím ho hoblinkami sýra, zelenými bylinkami a zakápnu kvalitním panenským olivovým olejem. Já si dávám ještě čerstvý pepř.🙂Hotovo!
☝️Když nemáte nebo nejsou zrovna čerstvá rajčata, ale máte deci bílého vína, doporučuji vyzkoušet krémové risotto s parmezánem.🙂
Ať se vám risotto povede!🙂