Recept

Rajčatové risotto s parmezánem

Jak málo stačí k talíři plnému voňavého a krémového risotta v italském duchu. Jednoduchý a jasně daný postup přípravy zajistí, že je risotto vláčné, ale né rozvařené. Kombinace čerstvých rajčat, parmezánu a česneku je vynikající.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Rýži s rajčaty jsem dříve dávala do kombinace při přípravě rýže z trouby, která je zajímavou přílohou v rámci mexické kuchyně.

Z rýže a rajčat ale můžeme velmi snadno vytvořit jednoduché osvědčené jídlo italské kuchyně “Risotto al pomodoro”. Aby byl výsledek takový, jaký má být, je třeba dodržet alespoň tato 3 pravidla.

✔️Vhodný typ rýže na risotto (kulatozrnná, arborio).<br /> ✔️Postupné přidávání vývaru po naběračkách/hrnkách pokaždé, když se tekutina vstřebá.<br /> ✔️Použít vyzrálý tvrdý sýr parmezánového typu. Rozpustí se a vytvoří příjemně krémovou konzistenci. Náhražka v podobě Eidamu či Goudy nefunguje.🙂

 Ingredience

  • 1 hrnek rýže vhodné na risotto (buď má na obalu napsáno přímo risotto, nebo arborio nebo je kulatozrnná)
  • 1 litr vývaru
  • 4 až 5 rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 50 g parmezánu nebo podobného vyzrálého sýra (Grana padano, Gran Moravia atd.)
  • Čerstvé zelené bylinky dle chuti a sezóny (typově se nejvíce hodí italské)

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek také na drobno. Čerstvá rajčata omyju, překrojím a projedu párkrát v sekáčku, aby byly na jemno nebo rozmixované.
  2. Cibuli orestuji na tuku až zesklovatí, přidám rýži a také ji krátce orestuji tak, aby se každé zrnko lehce zatáhlo. Stačí pár minut.
  3. Přidám česnek, krátce promíchám, jen ho nechám rozvonět. Ihned vliju posekaná čerstvá rajčata a 1 hrnek vývaru. Nechám pozvolna vařit bez míchání, dokud se tekutina nevstřebá do rýže.
  4. Přidám další hrnek vývaru, promíchám a zase nechám rýži pozvolna vstřebávat tekutinu. Takto pokračuji do vypotřebovaní vývaru.
  5. Odstavím ze zdroje tepla a vmíchám na jemno nastrouhaný tvrdý vyzrálý sýr, který risotto krásně zjemní.
  6. Do hlubokého talíře dám porci risotta a ozdobím ho hoblinkami sýra, zelenými bylinkami a zakápnu kvalitním panenským olivovým olejem. Já si dávám ještě čerstvý pepř.🙂Hotovo!

☝️Když nemáte nebo nejsou zrovna čerstvá rajčata, ale máte deci bílého vína, doporučuji vyzkoušet krémové risotto s parmezánem.🙂

Ať se vám risotto povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky