Jelikož každý z nás bude chtít připravit jiné množství burgerů, vysvětlím princip přípravy a pak už bude čistě na vás, zda testnete níže uvedenou malou várku, nebo to rovnou pojmete velkoryse.😀
Když už vařím fazole adzuki, uvařím si jich vždy rovnou více a použiju je do více receptů. Kromě burgerů jsou výborné třeba tyto kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě nebo pikantní pomazánka na topinky z fazolí adzuki.
Vezmu část uvařených fazolí a rozmačkám je s uvařenými nebo upečenými batáty v poměru 1:1. Průchozí je i varianta, kdy dáte více fazolí a méně batátů.
Vzniklou rozmačkanou směs ochutím tak, aby byla výrazná. Lehce dohustím preferovanou moukou a strouhankou tak, aby se směs trochu zpevnila a rukou šly vytvarovat burgery. Na 200 g hmoty mi stačila lžíce mouky a asi 2 lžíce strouhanky. Vždy podle situace.
Když jsem je dělala poprvé, zkusila jsem si menší množství a pak už jsem přesně věděla, jak hmotu dochutit a dohustit, aby vše bylo tak akorát.
Ingredience na 2 burgery
- 100 g uvařených fazolí Adzuki (jsou to ty malé fialové, můžete je nahradit i červenými fazolemi)
- 100 g vařených nebo pečených batátů
- 1 lžíce rajčatové pasty (kvalitní bio protlak v tubě)
- Sůl, pepř
- Směs koření dle chuti (lze vynechat)
- 1 stroužek česneku nebo sušený česnek
- 1 lžíce jemně mleté mouky (druh dle vašeho stylu)
- 2 lžíce strouhanky (druh dle vašeho stylu)
- Dále můžete směs ochutit také sušenou cibulí nebo sušeným lahůdkovým droždím
Další ingredience
- Hamburgerové bulky
- Salátové listy
- Okurka
- Domácí majonéza Aioli nebo jiná oblíbená omáčka
- Mohou být i rajčata, červená cibule
Postup
- Uvařím si fazole adzuki úplně do měkka. I když se tvrdí, že není nutné je namáčet, stejně si je předem chvíli namočím. Po uvaření je sliju a nechám vychladnout.
- Batáty oškrábu, nakrájím na kousky a uvařím do měkka. Je možné je také upéct v troubě.
- Uvařené fazole a batáty rozmačkám na kaši, přidám lžíci olivového oleje a ochutím solí, pepřem, kořením, rajčatovou pastou a česnekem. Pro jinou chuť je také možné směs dochutit sušenou cibulí nebo sypkým lahůdkovým droždím.
- Rukama tvořím silnější burgery střední velikosti a dávám je na plech vyložený pečícím papírem. Peču do zlatova na 190 stupňů asi 25 až 30 minut.
- Hamburgerové bulky rozříznu a krátce je na pánvi opeču řezem dolů. Jsou pak lehce křupavé. Obě půlky potřu domácí česnekovou majonézou aioli, na ni dám salát, slabé plátky okurky, na to burger a něj druhou půlku housky nebo klidně ještě slabý plátek rajčete či červenou cibuli. Hotovo!
> ☝️Další tradiční recept ve vegetariánské verzi? Vyzkoušejteplněné papriky bez masa🙂
Ať se vám recepty bez masa povedou! 🙂