Chuť čerstvých rajčat je i po tepelné úpravě samozřejmě úplně jiná, než chuť rajčat konzervovaných.
Narozdíl od receptů typu “těstoviny s rajčatovou omáčkou” není cílem, aby byly těstoviny zavalené 2 naběračkami omáčky. Naopak jsou jen jednoduše promíchané s tepelně upravenými čerstvými rajčaty. Skvělá fresh chuť, kterou perfektně doladí výrazný sýr a bylinky.
Množství rajčat vždy uzpůsobím množství těstovin. Na 1 porci většinou počítám 1 velké masité rajče a třeba 4 střední keříková rajčátka.
Ingredience
- Těstoviny (použila jsem “Vřetena bez lepku zeleninový mix”. Bezvaječné těstoviny, do kterých je přidaná pro barvu sušená červená řepa a sušený špenát)
- Zralá rajčata (mohou být velká masitá, ale i menší keříková. Nebo kombinace)
- Italský tvrdý ovčí sýr “Pecorino Romano” (běžně dostupný i v supermarketech)
- Olivový olej
- Česnek
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky dle chuti (bazalka, petrželka atd.)
Postup
- Dám vařit těstoviny podle návodu tak, aby zůstaly pevné na skus. Pokud zkouším nový druh alternativních těstovin, vařím je na mírném plameni a nechám spíše “dojít”, aby se zbytečně nerozpadly.
- Na olivovém oleji nechám rozvonět kousky nebo plátky česneku. Přidám nakrájená rajčata. Pokud mám čas na extra postup, nechám velká rajčata spařit ve vroucí vodě a zbavím je slupky. Menší rajčátka či keříková rajčata nakrájím na půlky nebo malé měsíčky. Rajčata osolím, ochutím pepřem a několik minut restuji. Cílem není mít omáčku, ale jen rajčatovou směs, se kterou promíchám těstoviny.
- Po několika minutách restování přidám k rajčatům zelené bylinky a v pánvi je “mimo plotnu” důkladně promíchám s těstovinami a na jemno nastrouhaným sýrem Pecorino.
- Každou porci pak ještě ozdobím pár plátky sýra. Plátky dělám škrabkou. A zakápnu panenským olivovým olejem. Hotovo!
> ☝️Sýr Pecorino můžete využít také na tyto těstoviny s cuketovou omáčkou a schwarzwaldskou šunkou.🙂
Ať se vám těstoviny povedou! 🙂