Z omelety může být velmi snadno těžké a mastné jídlo bez vlákniny.
Místo slaniny a sýra lze však jednoduše sáhnout po rostlinných ingrediencích a výsledek bude vynikající. Výhodou batátů, cukety i žampionů je, že se nemusí dlouho vařit, péct či opékat, takže se dá jídlo pojmout jako nenáročná rychlovka.
Na 1 porci dávám 2 vejce.
Ingredience
- Vejce
- Menší tvrdší cuketa
- Batát
- Menší zahradní nebo krémové žampiony
- Olivový olej
- 1 lžíce studené vody do vajec
- Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín nebo oblíbená směs koření na houby či zeleninu
- Čerstvé bylinky dle chuti (petržel, bazalka, koriandr, oregano, řeřicha, pažitka…)
Postup
- Nejdříve si připravím opečený batát. Oškrábu ho překrojím ho podélně na 2 části a pak krájím na slabé plátky. Já jsem použila speciální struhadlo, které dělá jemné plátky, nožem je můžete udělat o něco silnější. Batáty mohu opéct na zlatova a do změknutí na olivovém oleji na pánvi (rychlejší varianta), nebo je dávám do trouby. Batáty dám do pekáčku, ochutím solí, kmínem, zakapu olivovým olejem a peču na 190 stupňů asi 30 minut do zezlátnutí.
- Teď si připravím směs. Žampiony i cuketu omyju. Žampionům odstraním nožičky a nakrájím je na plátky. Cuketu nakrájím na půlkolečka. Obě ingredience společně zprudka opeču na olivovém oleji jen tak, aby změkly, opekly se, ale zůstaly pevné na skus.
- Na 1 porci si rozšlehám v misce 2 vejce s 1 lžící studené vody. Ochutím solí, pepřem a přidám hrst nasekaných bylinek. Postupuji podle rad šéfkuchařů a omeletu opekám pozvolna, naklápím pánev a vejce špachtlí shrnuji od krajů ke středu tak, aby všechna vejce zatuhla a vznikla kompaktní načechraná omeleta.
- V pánvi dám na omeletu opečené batáty, na ně cuketovo-žampionovou směs a ledabyle sroluji. Omeletu nepodebírám, ale z pánve rovnou vyklopím na talíř. Nehrozí pak, že se “blbě” protrhne. Hotovo!
> ☝️Omeletu můžete udělat rovnou celou v troubě! Tady je tip na výbornou frittatu se žampiony, baby špenátem a sýrem.🙂
Ať se vám omelety povedou!🙂