Když už doma vařím cizrnu, vařím vždy celé balení. Nejčastěji se cizrna prodává v půlkilovce. Když je cizrna do měkka uvařená, rozhodnu se, jak s ní naložím. Většinou cizrnu využiju do více typů jídel. Hodí se do bramboračky, do výživných zeleninových salátů, těstovin, nebo do pomazánek.
Cizrnu vařím bez pokličky na mírném stupni min. hodinu a půl. Pak ji sliju.
Z části uvařené cizrny připravím krémovou polévku. Cizrnu nasypu do hrnce, přidám 2 nastrouhané brambory a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala cca 3 cm nad ingredience. Vařím 10 minut, během varu ochutím majoránkou, česnekem, solí, někdy přidám i kurkumu, která zajistí krásnou barvu.
Pak už jen obsah hrnce rozmixuji do hladka tyčovým mixérem, nejjednodušší je ale krémovou polévku vyrobit ve stolním mixéru, který zajistí dokonale jemnou konzistenci. V průběhu mixování přidám dle chuti smetanu a případně ještě doředím dle situace a požadované konzistence. Polévku pak na talíři doplním o opečené chlebové krutony. 🙂
Pokud chci, aby byla polévka více zajímavá, ke krutonům přidám ještě okořeněnou praženou cizrnu. Uvařenou suchou cizrnu smíchám s malým množstvím olivového oleje, okořením oblíbenou směsí, která obsahuje papriku. Cizrnu buď opeču pozvolna na pánvi nebo ji opražím v troubě do křupava.
Zkuste luštěninovou pomazánku z cizrny a sušených nakládaných rajčat
Upečte si cizrnu s květákem a namáčejte do jogurtového dipu.
Připravte si cizrnu s těstovinami, drcenými rajčaty a pancettou
Ať se vám recepty s cizrnou povedou!🙂
Sdílet recept myšičky na: