Žampionová paštika – rostlinná, bez masa

Připravit si domácí rostlinnou paštiku je velmi snadné. Vyladíte si nejen složení, ale i chuť. Výhodou jsou také nižší náklady. Jako základ vám poslouží běžně dostupné žampiony.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ze žampionů a tofu lze snadno vyrobit pomazánku. Pomazánka má však krémovější konzistenci a jemnější chuť. Když chci, aby měla “hmota” charakter paštiky, je třeba základ položit na žampionech. Tofu je jen doplněk, který propojí ingredience. Orestovaná cibule, česnek a koření zajistí výraznou chuť, máslo zase hutnost.

 Ingredience

  • 250 až 300 g žampionů (zahradní nebo bílé)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 90 g tofu (1/2 balení, může být přírodní i uzené)
  • Sůl, pepř, kmín, provensálské bylinky
  • 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla Ghí

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, česnek na plátky, žampiony na plátky nebo menší kousky.
  2. Na olivovém oleji orestuji cibuli. Když chytne barvu, přidám česnek, krátce promíchám a vsypu žampiony. Restuji do zlatova, v průběhu míchání ochutím drceným kmínem, solí a pepřem.
  3. Ke konci přidám nastrouhané nebo nakrájené tofu a krátce orestuji.
  4. Ve vyšší nádobě vše rozmixuji do hladka. Ke konci vmíchám povolené máslo a bylinky. Dám do menší dózy nebo skleniček. Nechám v lednici vychladit a ztuhnout

 TIP

Pokud chcete mít paštiku tužší, stačí přidat více másla. Je třeba jen počítat s tím, že se tak navýší kalorická hodnota a množství nasycených tuků.

> ☝️Můžete vyzkoušet také tradiční verzi paštiky, a to domácí játrovou paštiku. Příprava je snadná.

Ať se vám paštika povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky