Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití masa či uzeniny. Gulášovka z hlívy ústřičné se také objevuje pod pojmem falešná dršťková. I taková chuť dršťkovky sama o sobě je fajn, nikdy nikdo mě ale nepřesvědčí, abych žvýkala dršťky. Bohatě si vystačím s hlívou a udělám tím i lépe pro své zdraví 🙂 Hlívě jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem jednoduše nevěděla, co s ní. Teď už mám pár receptů vyzkoušených, tady je jeden z nich…
Ingredience na 4 porce
- 300 g hlívy ústřičné (už nakrájené připravené do polévky)
- 5 brambor nakrájených na kostičky
- 1 velká brambora na jemno nastrouhaná nebo rozmixovaná
- 2 cibule
- 2 až 3 stroužky česneku (jak máte rádi)
- Olej nebo máslo Ghí
- Koření – červená paprika, majoránka, bobkový list, sůl, pepř
- 2 lžíce rajčatové pasty (dala jsem bio protlak v tubě)
- cca 1,5 l vody + kvalitní bujón na dochucení (např. bio sypký)
Postup
- Na oleji či Ghí orestuji do zlatova 2 nakrájené cibule.
- Přidám na menší kousky nakrájenou hlívu. Ty nejtužší spodní konce nedávám. Chvíli restuji hlívu dohromady s cibulí.
- Přidám koření a rajčatový protlak. Krátce orestuji a podliji částí vody. Dusím hlívu a mezitím si nakrájím brambory na menší kostičky.
- Brambory přidám k hlívě a zároveň přidám i na jemno nastrouhanou nebo rozmixovanou bramboru. Zaliji vodou a ochutím bujónem. Vařím pozvolna do změknutí hlívy a brambor, asi 25 minut.
- Pár minut před koncem varu přidám prolisovaný česnek a odeberu 2 naběračky hustého obsahu s trochou tekutiny do vyšší malé nádoby. Tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Tu vliju zpět do hrnce. Doladím chuť a přidám ještě trochu majoránky. Hotovo!
> ☝️Pokud jste spíše na maso, doporučuji vyzkoušet tutogulášovou polévku s bio hovězím mletým masem a červenou paprikou.🙂
Ať se vám polévka povede!🙂