Oškrábat pár brambor nebo batátů, nakrájet mrkev a cibuli, propláchnout čočku – nic složitého. Zatímco se brambory vaří, vedle v hrnci si připravíte čočkovo-zeleninovou směs. Maximálně půlhodinka práce, pak už se stará trouba. Základem je dostatečně ochutit jak bramborovou “peřinu”, tak čočkovou směs a výsledkem budete mile překvapeni.
4 porce
Budete potřebovat
- 200 g červené čočky
- 800 g brambor nebo batátů (nakombinovala jsem půl na půl)
- 0,5 l vývaru
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 3 rajčata (čerstvá nebo lze konzervovaná)
- 100g zeleného hrášku (menší hrnek)
- Olivový olej
- Na dochucení – worcesterovou omáčku, sůl, oblíbené koření (na zeleninu, gyros, kari apod.)
- 3 až 4 lžíce suché směsi na případné dohuštění čočky (např. kukuřičná strouhanka)
- 1 kostičku žervé do brambor (lze vynechat)
- Tvrdý sýr pro zlatavý povrch (lze vynechat)
Postup
- Brambory oškrábejte, uvařte v osolené vodě do měkka. Vodu sijte a brambory ušťouchejte. To samé můžete udělat s batáty. Já jsem zvolila variantu půl na půl. Do brambor jsem vmíchala kousek másla a jednu kostičku žervé, aby byly krémovější. Zrovnatak můžete do brambor nastrouhat trochu výrazného sýra.
- Na olivovém oleji orestuje na kousky pokrájenou cibuli a mrkev, pak přidejte propláchnutou červenou čočku. Zalijte vývarem a vařte 10 minut.
- Přidejte na malé kousky pokrájená rajčata, hrášek, česnek, ochuťte kořením, worcestrovou omáčkou a vařte ještě 5 minut. Čočce svědčí i pálivá chuť, zajímavé je přidat koření Tabasco.
- V případě potřeby čočkovou směs lehce dohustěte, aby nebyla zbytečně řídká. Mně perfektně posloužily 3 lžíce kukuřičné strouhanky.
- Čočkovou směs přendejte do menšího pekáčku a nechte chvíli zchladnout. Navrch rozprostřete ochucené a ušťouchané brambory nebo batáty.
- Dejte zapéct do trouby na 200 stupňů po dobu asi 20 minut. Jídlo můžete vylepšit tím, že dáte ke konci na brambory zapéct sýr, není to ale nutné.
TIPY
- Čočková směs snese různorodé chutě. Zkoušela jsem ji ochutit jak decentně, tak i pořádně pálivě po indicku a výsledek vždy vynikající.
- Vyplatí se jídlo nechat chvíli stát, než ho budete nandavat. Nákyp trochu ztuhne a lze jej pak lépe porcovat.
Nákyp je dobrý jak teplý, tak studený.