Pro sebe ráda připravuji tradiční pomazánku z cizrny “hummus”. Chutě, které na ní dospělí ocení, ale malé děti nadchnout nemusí… Proto jsem pro ně připravila tuto jednoduchou pomazánku, která je ale zároveň výživná. Na jemno nakrájená okurka v pomazánce hezky křupe a dodá jí svěžest.
Okurka ale obsahuje velké množství vody, kterou brzy začne pouštět, proto je dobré toto zeleninové vytunění použít ve chvíli, kdy se dílo chystáte rovnou sníst 🙂
Budete potřebovat
- 100 g uvařené cizrny
- 1 kostičku přírodního sýra typu gervais (cca 100 g)
- 1 lžíci řepkového oleje lisovaného za studena
- 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
- 10cm kousek okurky nakrájený na malé kostičky (dle chuti)
- Na dochucení sůl, citronová šťáva
Postup
- Uvařenou cizrnu rozmixujte spolu se žervé a lžící oleje na pastu.
- Dochuťte pomocí soli a citronové šťávy.
- Smíchejte se sušenými pšeničnými klíčky, nakonec lehce vmíchejte na drobno nakrájenou a lehce vody zbavenou okurku.
- Ihned mažte na chleba nebo opečené tousty.
TIP
- Pokud chcete pomazánku uchovávat do druhého dne, tak místo okurky použijte jinou zeleninu, třeba orestovanou cuketu. Nebude pak pouštět vodu a pomazánka bude dobrá i druhý den.
- Další variantou je připravit jen základní pastu z cizrny a žervé a zeleninou obložit až při podávání.
- Cizrnu si sama vařím doma, je to jednoduché a levné, pro rychlou potřebu lze však mít doma v zásobě hotovou konzervovanou cizrnu, kterou seženete v supermarketech i zdravých výživách.
Pomazánka u nás doma prošla jak u malých, tak velkých. Namazala jsem ji na opečený toust.