Varianta cizrnové pomazánky, která by měla díky své jemné chuti projít i u menších dětí.
Pro sebe ráda připravuji tradiční pomazánku z cizrny “hummus”. Chutě, které na ní dospělí ocení, ale malé děti nadchnout nemusí… Proto jsem pro ně připravila tuto jednoduchou pomazánku, která je ale zároveň výživná. Na jemno nakrájená okurka v pomazánce hezky křupe a dodá jí svěžest.
Okurka ale obsahuje velké množství vody, kterou brzy začne pouštět, proto je dobré toto zeleninové vytunění použít ve chvíli, kdy se dílo chystáte rovnou sníst 🙂
Budete potřebovat
100 g uvařené cizrny
1 kostičku přírodního sýra typu gervais (cca 100 g)
1 lžíci řepkového oleje lisovaného za studena
2 lžíce sušených pšeničných klíčků
10cm kousek okurky nakrájený na malé kostičky (dle chuti)
Na dochucení sůl, citronová šťáva
Postup
Uvařenou cizrnu rozmixujte spolu se žervé a lžící oleje na pastu.
Dochuťte pomocí soli a citronové šťávy.
Smíchejte se sušenými pšeničnými klíčky, nakonec lehce vmíchejte na drobno nakrájenou a lehce vody zbavenou okurku.
Ihned mažte na chleba nebo opečené tousty.
TIP
Pokud chcete pomazánku uchovávat do druhého dne, tak místo okurky použijte jinou zeleninu, třeba orestovanou cuketu. Nebude pak pouštět vodu a pomazánka bude dobrá i druhý den.
Další variantou je připravit jen základní pastu z cizrny a žervé a zeleninou obložit až při podávání.
Cizrnu si sama vařím doma, je to jednoduché a levné, pro rychlou potřebu lze však mít doma v zásobě hotovou konzervovanou cizrnu, kterou seženete v supermarketech i zdravých výživách.
Pomazánka u nás doma prošla jak u malých, tak velkých. Namazala jsem ji na opečený toust.