Recept

Červená čočka s cuketou inspirovaná dhálem – rychlé a voňavé

Z červené čočky můžete udělat polévku, karbanátky, můžete ji použít na zahutění. Další možností jsou tzv. dhály. Luštěninové eintopfy inspirované indickou kuchyní.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

[Červená čočka](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cervena-cocka “Červená čočka”) je surovina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Můžete z ní vyrobit [sytou polévku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/vydatna-rychla-polevka-z-cervene-cocky “sytou polévku”), [úžasné placičky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/placicky-z-cervene-cocky-a-zeleniny “úžasné placičky”) nebo s ní můžete jednoduše zahušťovat. Další možností pak jsou tzv. dhály, což jsou takové luštěninové eintopfy, které tvoří základ indické kuchyně a je dobré se jimi inspirovat. Pokud někdo nefandí přírodní chuti luštěnin, není nic jednoduššího, než si koupit nějaké voňavé koření. K čočce se výborně hodí právě třeba směs Garam masala, kari nebo pak jednotlivá koření jako koriandr a kurkuma. Toto jídlo je dobré udělat pikantní.

Budete potřebovat

  • Červenou čočku
  • 1 lžíci mouky (nebo podle celkového množství čočky)
  • Olivový olej
  • Cuketu
  • Cibuli
  • Vodu
  • Koření – dobré je pikantní koření Garam masala, Tandoori masala, můžete dát i kari, popř. jen korinadr a kurkumu

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na olivovém oleji.
  2. Přidejte lžíci mouky, chvíli restujte. Tento krok s moukou lze vynechat, opravdu není nutné, ale takhle jsem to dělala já. Ona ta trocha osmahlé mouky udělá konzistenci a můžete pak díky tomu více doředit a mít i trochu „omáčky“ a ne jen hustou čočku.
  3. Přidejte koření dle chuti – garam masala, kari, kurkumu.
  4. Cuketu nakrájejte na větší kostky, čočku propláchněte a obojí vhoďte do hrnce.
  5. Zalijte vodou tak, aby čočka i cuketa byly ponořené a duste pod pokličkou max. 15 min. V průběhu varu přilijte množství vody podle toho, zda chcete mít tento „eintopf“ hustší nebo řidší. Já preferuji o něco řidší, určitě to nemá být tak, že bude čočka hustá jak těsto na knedlíky. Cuketa je měkká rychle, takže se řiďte čočkou, má tendenci se rychle rozvařit, takže po 10 minutách už hlídejte.

Podávejte s čerstvou zeleninou a nějakou přílohou. Buď s neochucenou bílou rýží, bramborem nebo pečivem. Můžete si také sehnat v supermarketu typickou indickou placku, kterou prodávají u pečiva.

TIP

Pokud by ta samotná čočka se zeleninou byla někomu málo, je možné ještě na talíř přiložit jinou bílkovinu. Zda to bude vejce, vegetariánský párek nebo klobása už záleží na vašem svědomí 🙂

Jídlo je se vším všudy hotové do 15 minut, tohle se s jinou luštěninou nedá zvládnout 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky