Recept

Cizrna na paprice – úžasně krémová a bez mouky

Jíme málo luštěnin. Tady je další inspirace, jak to napravit. Vydařený bezmasý recept ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept je velice nenáročný na práci. Musíte na něj tedy myslet den předem, abyste si namočili cizrnu, pak už jde ale vše raz dva a skvělé výživné jídlo je na stole.

Budete potřebovat

  • ½ balíčku cizrny (cca 250g) + bobkový list, nové koření a kmín k vaření [cizrny](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cizrna “cizrny”)
  • Olivový olej
  • 1 lžíci sladké papriky
  • Cibuli (1 nebo 2)
  • 1 smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
  • Na dochucení – sůl, případně Solčanku nebo trochu zeleninového BIO bujónu
  • K podávání – čerstvou petrželku, jako přílohu chleba, těstoviny, rýži …

Postup

  1. Suchou [cizrnu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cizrna “cizrnu”) namočte nejlépe přes noc a nechte ji pěkně nacucat vodu. Namáčím ji klidně 24 hodin …
  2. Vodu, ve které se cizrna máčela slijte, cizrnu propláchněte a dejte vařit do hrnce s novou vodou. Můžete přidat 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, kmín. Sůl se doporučuje přidávat až později, lépe pak luštěnina měkne.
  3. Cizrnu vařte do změknutí, až je příjemně máslová. Pokud byste ji neuvařili dostatečně, může slupka zůstat tužší a nebude to ono. V klasickém hrnci může vaření trvat až 1,5 hod, v papiňáku máte hotovo kolem 40 minut.
  4. Jakmile máte k dispozici vařenou cizrnu, je už příprava jídla rychlou záležitostí. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovaťet na olivovém oleji.
  5. Přidejte dle chuti červenou papriku, já dávám vždy hodně, třeba tak lžíci, krátce promíchejte, aby se paprika nespálila a hned přidejte libovolné množství cizrny i s vývarem, tedy vodou, ve které se vařila. Vody dejte nejdříve méně, dolít můžete vždy.
  6. Teď přijde na řadu smetana. Použít můžete jak klasickou, tak rostlinnou. Jelikož je cizrna na paprice oblíbených jídlem veganů, používá se často právě rostlinná smetana – třeba sojová, kterou dnes seženete v každém větším supermarketu. Rostlinná smetana je navíc lehčí na trávení.
  7. Nechte společně 5 minut provařit a odeberte si 2 naběračky cizrny na paprice a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Tato hladká hmota nebo pasta přirozeně zahustí celé jídlo. Nemusíte tedy použít žádnou mouku …

Pokud máte čerstvou petrželku, můžete jí každý talíř ozdobit.

TIP

  • Pokud by vám to chuťově sedělo, má něco do sebe na závěr toto jídlo doladit trochou citronové šťávy …

  • V některých receptech se objevuje majoránka. Nedoporučuji, děláte cizrnu na paprice a ne cizrnový guláš. Na ten je recept případně [ZDE](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cizrnovy-gulas “ZDE”)

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky