Ještě, že mám kamarádky, které také rády zkouší nové chutě. Díky tomu jsem objevila cizrnový guláš. Jelikož se u nás doma cizrna dělá celkem často, tak jsem ráda, že mám další možnost, co s ní 🙂 Cizrny můžete uvařit o něco více a udělat rovnou [cizrnovou pomazánku zvanou hummus](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/hummus-netradicni-zdrava-pomazanka-z-cizrny-a-sezamove-pasty “cizrnová pomazánka zvaná hummus”) 🙂
Budete potřebovat
- 400g uvařené cizrny
- cca 1 litr vody (můžete použít i vodu, ve které se vařila cizrna)
- 1 cibuli nebo jarní cibulku (kdo má rád cibuli, může dát klidně 2)
- 2 velké brambory
- 2 velké mrkve
- Můžete přidat i 2 pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku, záleží na chuti.
- 2 červené papriky
- 3 stroužky česneku
- Na ochucení – přírodní bujón, sladkou papriku (2 lžíce) , majoránku, drcený kmín,
- Na zahuštění – 2 lžíce mouky (např. špaldové nebo bezlepkové), použít můžete i instantní mouku.
Postup
Příprava cizrny
- Cizrnu propláchněte, přes noc namočte a vodu slijte.
- Druhý den cizrnu uvařte v nové vodě.
- Doba varu je cca 1,5 hod. Cizrna musí být měkká, máslová.
- V polovině varu cizrnu ochuťte solí, můžete přidat i bobkový list či pár kuliček nového koření.
Příprava guláše
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
- Přidejte mrkev (můžete i jinou kořenovou zeleninu) a krátce orestujte.
- Přidejte červené papriky pokrájené na proužky.
- Zasypte červenou paprikou, krátce promíchejte a podlijte vývarem.
- Přidejte brambory pokrájené na kostičky (pokud chcete tak i rajčata), ochuťte majoránkou, česnekem, kmínem a vařte 15 minut.
- Zahustěte 2 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody.
- Hned na to přidejte cizrnu a nechte vše společně ještě 15 minut provařit.
Podávejte s kouskem celozrnného pečiva.
TIP
Kdo má rád pikantní chutě, může ke guláši přidat chilli papričku.
Dobrou chuť 🙂