Burrito je jídlo typické pro mexickou kuchyni. V základu se jedná o pšeničnou tortillu s masovou náplní, která se může ještě krátce zapéct v troubě.
Náplň a obloha může být pokaždé jiná podle toho, co od jídla očekáváte a jak velkou tortillu máte. Pokud chcete burrito bohatě naplnit a přidat i zeleninu a trochu rýže, je třeba koupit větší tortillu.
V tomto receptu mi burrito posloužilo jako inspirace, směs jsem si přizpůsobila tak, aby mi vyhovovala. Do tortilly jsem nedávala čerstvá rajčata, ale nechala jsem je provařit s masovou směsí.
Ingredience na 2 porce
- 250 g bio mletého hovězího masa
- 200 g čerstvých zralých rajčat
- 100 g červených nebo černých fazolí
- Na dochucení sladká paprika, mletý kmín, sůl, pepř, pro pikantní chuť chilli
- Hrstka čerstvých zelených bylinek dle chuti (koriandr, hladkolistá petržel atd.)
- Olivový olej
- Cibule
- 2 stroužky česneku
Postup
- Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova. Přidám česnek, koření a krátce promíchám. Asi minutu. Přidám maso a restuji, až je maso na pánvi zcela propečené. Osolím, opepřím.
- Přidám na drobno posekaná čerstvá rajčata a 15 minut provařím bez pokličky, aby se odpařila tekutina. Ke konci vmíchám uvařené fazole a nasekané zelené bylinky. Směs nechám chvíli vychladnout, “zatuhnout”.
- Doprostřed tortilly rozprostřu pruh směsi a zahnu shora a zespodu a sroluji. Tortillu je možné uprostřed rozkrojit a hned jíst, nebo ji nechat v celku a ještě krátce zapéct v troubě.
Pokud se buritto podává jako syté hlavní jídlo, na talíři se doplňuje např. o čerstvou zeleninu, salsu, zakysanou smetanu či quacamole nebo různé druhy rýže.
> ☝️Zkuste burrito zkombinovat s touto pečenou mexickou rýží. Je na přípravu jednoduchá.🐭
Pokud je náplň dostatečně kompaktní a tuhá, může se tortilla zabalit do alobalu a využít jako jídlo s sebou.👍