Květákové placičky s cheddarem pečené v troubě

Plný plech výborných květákovo sýrových placiček. Bez smažení a přepáleného oleje. Pohodlná příprava v troubě. Hlavní roli hraje květák a sýr, proto jsou krásně měkké, vláčné a šťavnaté.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit placičky, které budou kromě květáku obsahovat bohatou porci výrazného sýru. Osvědčil se cheddar, který květák perfektně doplní a hmota drží dobře pohromadě.

Cílem také bylo placičky nesmažit, ale upéct v troubě. Je to pohodlné a vyhneme se tak zbytečnému přepalování tuku. Občas jsou ale některé druhy placiček z trouby bez šmrncu, suché. To se tady nestane. Jsou měkké, vláčné a výborné i druhý den!

Ochutit je stačí decentně. Vyplatí se nechat hrát hlavní roli květák a sýr. Doladit je můžete třeba jen bylinkami nebo zeleninovým dochucovadlem.

Ingredience

1 plech, asi 14 placiček

  • asi 500 g růžiček květáku (stačil mi 1 květák)
  • 150 g na jemno nastrouhaného sýru Cheddar
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje do směsi
  • Několik lžic kukuřičné strouhanky ( stačí 30 g)
  • Sůl, pepř, mohou být i sušené bylinky
  • Olej na potření pečícího papíru

Objevila jsem skvělou vychytávku, která se přesně hodí do těchto placiček. Je to ochucující směs “Vegoš”. Placičky zvládnete udělat klidně jen se solí a pepřem, “Vegoš” však docháže vyladit jejich chuť k dokonalosti.🙂

 Postup

  1. Růžičky květáku pár minut povařím ve vodě nebo je nechám povolit 10 minut nad párou. Růžičky musí být pořád pevné, jen lehce změklé. Růžičky květáku rozsekám na drobno. Lze to ručně pomocí nože nebo v robotu.
  2. Pak už jen nasekaný květák smíchám s vejcem, nastrouhaným sýrem, lžící oleje, doladím trochou kukuřičné strouhanky a dochutím podle toho, co mám s placičkami v plánu. Hmotu je třeba chvíli míchat a propracovat, aby se vše spojilo.
  3. Větší plech vyložím pečícím papírem, ten lehce vytři olejem a rukama odebírám hrudky těsta, ze kterého dělám placičky. Ty skládám na plech.
  4. Peču na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Hotovo!

Placičky jsou po upečení spíše měkčí a má to tak být. Jsou výborné samotné nebo jen se zeleninou a dipem. Já jsem je teď pojala jako hlavní jídlo a podávala jsem je s petrželovými bramborami a domácím hustým jogurtovo-bylinkovým dipem.

Dip dělám jednoduše tak, že smíchám hustý jogurt nebo skyr s trochou zakysané smetany, někdy vyladím malým množstvím majonézy. Dochutím citronovou šťávou, solí, někdy česnekem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky