Pohanka – základní příprava

Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.

Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní 🙂 Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně 🙂

Co je to pohanka?

  • Pohanka se řadí mezi obilniny, druhem ale mezi obilniny nepatří.
  • Má specifickou, ale málo výraznou chuť.
  • Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.
  • Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná.
  • Většinou se konzumuje jako příloha. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže.
  • Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).
  • Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek atd.
  • V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky.
  • Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše.
  • Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.

Jak pohanku správně připravit?

Obecně platí – 1 díl pohanky na 2 díly vody.

Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.

Způsob 1

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)

Způsob 2

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)

Způsob 3

Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.

Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky – staročeské jídlo [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “valašský kontrabáš”).

Dobrou chuť!

Kamila

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google