Jednoduchý recept na voňavé špagety plné zdravých a kvalitních ingrediencí. Orestovaný česnek, zralá rajčátka, výrazná rukola a lahodná mozzarella jsou zárukou povedeného jídla.
120 g mozzarelly (použila jsem minimozzarellu “kuličky”)
1 menší balení malých rajčat (cherry, datlová, keříková, cca 200 až 250 g)
4 stroužky česneku
olivový olej, sůl, pepř
Na ozdobu může být na jemno nastrouhaný parmezán (nebo podobný sýr jako Grana Padano, Gran Moravia atd.)
Postup
Dám vařit dostatečné množství vody na špagety a mezitím si připravím další ingredience. Oloupu stroužky česneku a nakrájím je na plátky. Rajčata omyju a překrojím na půlky nebo čtvrtky podle jejich velikosti. Rukolu opláchnu vodou a překrájím na menší kusy.
Špagety dám vařit do dostatečně osolené vody podle návodu tak, aby zůstaly pevné na skus. Nesmí se rozvařit. Do pánve naliju olivový olej. U tohoto receptu nešetřím. Když je olej zahřátý, pozvolna na něm nechám rozvonět plátky česneku. Ty se nesmí spálit ani nesmí zhnědnout, jinak by česnek zhořkl. Vsypu rajčata a opět restuji, až se trochu opečou a povolí. Stačí pár minut. Osolím, opepřím dle chuti. Přihodím rukolu a už nerestuji. Nechám ji v horké pánvi jen zavadnout.
Do pánve dám právě uvařené špagety, ty mohou zůstat klidně trochu “mokré”. Promíchám.
Úplně na závěr přidám kousky minimozzarelly nebo nakrájenou tradiční mozzarellu. Plotna už nehřeje. Není cílem, aby se mozzarella roztekla. Stačí, když se prohřeje a jen příjemně povolí.
Na talíři doladím pepřem a zakápnu olivovým olejem. Hotovo!