Vydatná rychlá polévka z červené čočky

Snadná, rychlá, chuťové výborná a výrazná polévka.

Tato polévka vznikla tak, že jsem zaexperimentovala a vyzkoušela kombinaci rajčat a červené čočky. Rajčata dodají polévce výraznou chuť, není pak potřeba ji nijak zvlášť dochucovat. Na této polévce mě baví její snadná a opravdu rychlá příprava, která vás v celkovém čase u linky (kuchyňské) nebude stát více jak 30 minut 🙂

Na 3 litry polévky budete potřebovat

  • ½ balíčku červené čočky
  • 4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • Trošku oleje, na kterém zesklovatíte cibulku
  • 1 lžíci hladké mouky (lze vynechat, čočka polévku zahustí sama o sobě)
  • 4 velká rajčata nebo loupaná rajčata v konzervě (výborná jsou od značky Valfruta – mají všude)
  • Uzeninu – množství a kvalitu dle chuti a možností (já jsem použila 2 BIO párky z Intersparu, které obsahují 96% masa)
  • cca 2 litry vody
  • Na dochucení – sůl, majoránku, popř. trošku bujónu bez glutamátu

Postup

  1. Cibuli (nebo klidně jarní cibulku) nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji.
  2. Přidejte lžíci hladké mouky a krátce zasmahněte (tento krok lze vynechat)
  3. Přidejte cca 2 litry vody a ochuťte solí nebo bujónem.
  4. Vsypte zbytek ingrediencí – červenou čočku (předem propláchnutou v horké vodě), pokrájená rajčata, na kolečka pokrájenou mrkev a uzeninu.
  5. Vařte cca 15 minut
  6. Na závěr polévku ochuťte majoránkou.

Pokud to s množstvím ingrediencí přeženete a na konci varu zjistíte, že se vám z polévky stal pěkně hutný „eintopf“, nic se neděje. Stačí ji trochu doředit a je hotovo.

TIP

Pokud chcete polévku dát i dětem, můžete si pohrát s konzistencí. Mojí dceři kousky surovin v polévce vadily, tak jsem ji „projela“ tyčovým mixérem a stala se z ní chuťové fantastická hladká polévka, která měla najednou úspěch 🙂

Proč je červená čočka dobrá?

Tato polévka je rychlá především proto, že jsem v receptu použila červenou čočku. Červená čočka je čočka loupaná. Díky chybějící slupce není nutné čočku přes noc namáčet, je lépe stravitelná a nenadýmá. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a je uvařená do 15 minut.

Pro maminky

Červená čočka se skvěle hodí i pro těhotné a kojící maminky, kterým tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka podávána i kojencům. Zhruba od 9. měsíce věku můžete do příkrmu přidat 1 lžičku uvařené čočky a s rostoucím věkem množství navyšovat.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google