Rajčatová pomazánka s tvarohem a balkánským sýrem

Vychytaná verze pomazánky z čerstvých rajčat. Výrazná intenzivní chuť a kompaktní konzistence. Skvělý tip, jak využít zralá rajčata a zároveň mít něco zdravého domácího k namazání.

Ve většině receptů na rajčatovou pomazánku se používají nakrájená čerstvá rajčata. Mně to ale nevyhovuje, protože rajčata pouští do pomazánky vodu a nemá pak tu správnou konzistenci.

Já dělám to, že na drobno nakrájená rajčata krátce orestuji. Zlepší se jejich stravitelnost a pomazánka tak vydrží “pěkná” i do druhého dne.

Množství je na 1 větší misku pomazánky

 Ingredience

  • 6 rajčat střední velikosti
  • 250 g jemného pevného tvarohu (např. Olomoucký od Olmy)
  • 50 g balkánského sýra
  • 2 lahůdkové cibulky nebo klasická střední cibule
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé nebo sušené bylinky italského typu

 Postup

  1. Rajčata nakrájím na malé kostičky a krátce je orestuji na nepřilnavé pánvi. Stačí pár minut. Díky orestování změknou a nebudou pak do pomazánky pouštět vodu.

  2. Do mísy dám vychladlá rajčata s tvarohem a důkladně propojím. Vmíchám na drobno nakrájenou cibulku a na jemno nastrouhaný balkánský sýr.

  3. Podle potřeby opepřím a doladím ještě troškou soli a bylinek. Hodí se třeba bazalka nebo oregano. Pomazánku mažu na pečivo, domácí chleba nebo knäckabroty a ozdobím pažitkou. Hotovo!

TIP č. 1

Někdy je potřeba, aby byla pomazánka tužší. Třeba když chcete udělat talíř s nakrájenou bagetou jako pohoštění. V tom případě nepoužívejte hodně měkký vaničkový tvaroh, ale spíše tužší žervé.

 TIP č. 2

Rajčata tvaroh obarví do červena přirozeně. Pokud však chcete docílit extra atraktivní barvy a chuti pomazánky, použijte, jako já, směs koření VEGE RAJČÁTKA. Obsahují totiž rajčatový prášek, oregano i česnek a to je do této pomazánky jako dělané. S Vege rajčátky svým holkám ráda dělám tyto Krémové rajčatové vrtulky. Inspirujte se.🙂

 TIP č. 3

Pokud chcete mít pomazánku extra jemnou, nebo vám z osobních důvodů vadí slupky rajčat, můžete je předem oloupat. Jsou 2 způsoby. Buď je spařit horkou vodou, nechat slupku popraskat a sloupnout, nebo je jednoduše oškrábat kvalitní ostrou škrabkou. Je to raz dva.👍

Mrkněte také na další rajčatový nápad a vyzkoušejte rajčata po italsku pečená v troubě.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...