K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.
Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.
Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂
Ingredience (cca 3 porce)
- asi 8 brambor
- 1 střední květák
- 1 tofu (použila jsem ochucené “marinované”)
- 2 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
- Olivový olej nebo máslo Ghí
- Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, může být špetka muškátového květu nebo kurkumy
- Zelené bylinky na dozdobení
Postup
- Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
- Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
- Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
- Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
- V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
- Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!
TIP
- Zároveň s květákem je možné opéct také cibuli. Jídlu to dodá zase jinou chuť. Mně vyhovuje varianta bez cibule.
- K opečenému květáku můžete ke konci přidat také pórek. Hodí se to třeba ve chvíli, kdy chcete chystat větší množství a máte jen 1 květák.
- Skvělá je také varianta, kdy se místo brambor použijí batáty
☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍
Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂