Zapečené brambory s květákem a tofu – s osvědčenou vychytávkou

Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.

Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.

Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂

 Ingredience (cca 3 porce)

  • asi 8 brambor
  • 1 střední květák
  • 1 tofu (použila jsem ochucené “marinované”)
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, může být špetka muškátového květu nebo kurkumy
  • Zelené bylinky na dozdobení

 Postup

  1. Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
  2. Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
  3. Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
  4. Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
  5. V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
  6. Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!

 TIP

  • Zároveň s květákem je možné opéct také cibuli. Jídlu to dodá zase jinou chuť. Mně vyhovuje varianta bez cibule.
  • K opečenému květáku můžete ke konci přidat také pórek. Hodí se to třeba ve chvíli, kdy chcete chystat větší množství a máte jen 1 květák.
  • Skvělá je také varianta, kdy se místo brambor použijí batáty

☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍

Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky