Zapečené brambory s květákem a tofu – s osvědčenou vychytávkou

Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.

K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.

Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.

Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂

 Ingredience (cca 3 porce)

  • asi 8 brambor
  • 1 střední květák
  • 1 tofu (použila jsem ochucené “marinované”)
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, může být špetka muškátového květu nebo kurkumy
  • Zelené bylinky na dozdobení

 Postup

  1. Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
  2. Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
  3. Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
  4. Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
  5. V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
  6. Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!

 TIP

  • Zároveň s květákem je možné opéct také cibuli. Jídlu to dodá zase jinou chuť. Mně vyhovuje varianta bez cibule.
  • K opečenému květáku můžete ke konci přidat také pórek. Hodí se to třeba ve chvíli, kdy chcete chystat větší množství a máte jen 1 květák.
  • Skvělá je také varianta, kdy se místo brambor použijí batáty

☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍

Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google