Rajčatová pomazánka s tvarohem a balkánským sýrem

Vychytaná verze pomazánky z čerstvých rajčat. Výrazná intenzivní chuť a kompaktní konzistence. Skvělý tip, jak využít zralá rajčata a zároveň mít něco zdravého domácího k namazání.

Ve většině receptů na rajčatovou pomazánku se používají nakrájená čerstvá rajčata. Mně to ale nevyhovuje, protože rajčata pouští do pomazánky vodu a nemá pak tu správnou konzistenci.

Já dělám to, že na drobno nakrájená rajčata krátce orestuji. Zlepší se jejich stravitelnost a pomazánka tak vydrží “pěkná” i do druhého dne.

Množství je na 1 větší misku pomazánky

 Ingredience

  • 6 rajčat střední velikosti
  • 250 g jemného pevného tvarohu (např. Olomoucký od Olmy)
  • 50 g balkánského sýra
  • 2 lahůdkové cibulky nebo klasická střední cibule
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé nebo sušené bylinky italského typu

 Postup

  1. Rajčata nakrájím na malé kostičky a krátce je orestuji na nepřilnavé pánvi. Stačí pár minut. Díky orestování změknou a nebudou pak do pomazánky pouštět vodu.

  2. Do mísy dám vychladlá rajčata s tvarohem a důkladně propojím. Vmíchám na drobno nakrájenou cibulku a na jemno nastrouhaný balkánský sýr.

  3. Podle potřeby opepřím a doladím ještě troškou soli a bylinek. Hodí se třeba bazalka nebo oregano. Pomazánku mažu na pečivo, domácí chleba nebo knäckabroty a ozdobím pažitkou. Hotovo!

TIP č. 1

Někdy je potřeba, aby byla pomazánka tužší. Třeba když chcete udělat talíř s nakrájenou bagetou jako pohoštění. V tom případě nepoužívejte hodně měkký vaničkový tvaroh, ale spíše tužší žervé.

 TIP č. 2

Rajčata tvaroh obarví do červena přirozeně. Pokud však chcete docílit extra atraktivní barvy a chuti pomazánky, použijte, jako já, směs koření VEGE RAJČÁTKA. Obsahují totiž rajčatový prášek, oregano i česnek a to je do této pomazánky jako dělané. S Vege rajčátky svým holkám ráda dělám tyto Krémové rajčatové vrtulky. Inspirujte se.🙂

 TIP č. 3

Pokud chcete mít pomazánku extra jemnou, nebo vám z osobních důvodů vadí slupky rajčat, můžete je předem oloupat. Jsou 2 způsoby. Buď je spařit horkou vodou, nechat slupku popraskat a sloupnout, nebo je jednoduše oškrábat kvalitní ostrou škrabkou. Je to raz dva.👍

Mrkněte také na další rajčatový nápad a vyzkoušejte rajčata po italsku pečená v troubě.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...